Hafta Tatili Ücreti Kuralları
4857 sayılı İş Kanunu md. 46 kapsamındaki dinlenme hakkı ve tatilde çalışma ücreti yasal uygulamaları.
Tatilde çalışma karşılığı ilave
1,5 Yevmiye
Toplam hak ediş
2,5 Yevmiye
Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu, madde 46
Temel Kavramlar
Kanuni Hafta Tatili Hakkıİş Kanunu madde 46'ya göre, ilgili kanun maddesinde belirlenen iş günlerinde çalışmış olan işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Bu gün çalışılmasa dahi 1 günlük ücreti tam olarak ödenir.
Maktu Aylık Ücretlilerin DurumuAylık (maktu) ücretle çalışanların maaşında ayın tüm günlerinin (hafta tatilleri dahil) ücreti peşin olarak ödenmiş kabul edilir. Bu yüzden tatilde çalışılması halinde maaşa ilaveten sadece 1,5 günlük ücret brüt olarak yansıtılır.
Sık sorulan sorular
- Hafta tatili hangi gündür? Pazar günü olmak zorunda mı?
- Hafta tatili genellikle Pazar günü kullandırılsa da, tarafların anlaşmasıyla haftanın herhangi bir günü hafta tatili olarak belirlenebilir. İş Kanunu, 7 günlük zaman diliminde kesintisiz en az 24 saat dinlenme hakkı öngörür.
- Hafta tatilinde çalışırsam ne kadar ücret alırım?
- Yargıtay içtihatlarına göre, kanuni hafta tatilinde çalışan işçiye, o günün ücreti tam ödendikten sonra, çalışma karşılığı olarak 1,5 günlük yevmiye daha ödenir. Toplamda 2,5 yevmiyeye hak kazanılır. Aylık (maktu) ücret alanlarda 1 yevmiye maaşın içinde olduğundan, ilaveten 1,5 yevmiye brüt olarak ödenir.
- Haftalık çalışma günlerini doldurmadan hafta tatilinde çalışırsam ne olur?
- Kanuni hafta tatiline hak kazanabilmek için 4857 sayılı İş Kanunu madde 46'ya göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmak gerekir. Ancak işçi bu günleri çalışarak doldurmadan hafta tatili olarak belirlenen günde çalıştırılırsa, bu çalışma normal iş günü çalışması sayılır ve saat ücreti normalden (veya aşarsa fazla mesai kurallarına göre) ödenir.
- Turizm sektöründeki konaklama tesisleri için istisna nedir?
- 7553 sayılı Kanun (Madde 9) ile İş Kanunu Madde 46'ya eklenen hüküm uyarınca; turizm işletmesi belgesi bulunan konaklama tesislerinde işçinin yazılı onayı ile hafta tatili, ilgili günü takip eden 4 gün içinde kullandırılabilir. Bu durumda o günkü çalışma, hafta tatili mesaisi (ilave 1,5 yevmiye) sayılmaz.
- Hafta tatili ve ulusal bayram aynı güne denk gelirse ne olur?
- Aynı güne denk gelen hafta tatili ve ulusal bayram/genel tatil çalışmalarında, hesaplama motorumuz otomatik bir katsayı seçimi yapmaz (BLOCKER üretir). Yargıtay'ın mükerrer ödemeyi engelleyen ve işçi lehine oranı (1.5) uygulayan kararları bulunsa da somut olaya göre hukuki durum değişebileceğinden uzman değerlendirmesi gereklidir.
Resmî kaynaklar
4857 sayılı İş Kanunu, madde 46 ↗
Mevzuat Bilgi Sistemi
Bu sayfa yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; hukuki danışmanlık niteliği taşımaz.